Detta kooperativ odlar/plockar kaffe både i ”semi-skog” och kaffe som växer vilt i skogen i vulkanisk jord. Plantagen befinner sig på 1600 möh eller högre och de producerar totalt cirka 500 säckar kaffe per år. Efter skörd sorteras kaffet så att eventuella defekter eller omogna frukter som plockats av misstag tas bort.
Därefter får kaffet ligga i vattenbad i 10 timmar för att sedan ”torka” i ca. 4-6 timmar i skugga innan fruktköttet tas bort. Däremellan sorteras kaffet åter igen för att säkerställa att det bara är förstklassiga bönor som sedan tvättas. Torkningen sker under under tio dagar på upphöjda torkbäddar.
Smaken är mycket ren och söt med toner av citrus och söta frukter. Ett fantastisk kaffe som lämnar få oberörda och den höga kvaliteten känns genom hela koppen. Som bryggmetod rekommenderar vi samtliga filtermetoder så som Aeropress, porslinsfilter, Clever och filterbryggare. Som espresso blir den söt och sprattlig och är mycket angenäm om man uppskattar full sötma med påtaglig syra.
Land: Etiopien
Kooperativ: Wutete
Region: Illubabor
Union: Ormia Coffee Farmers Cooperative Union
Medlemmar: 168st varav 150 är män och 18 är kvinnor.
Art: Etiopisk Heirloom
Process: Tvättat