Cigarr och dryckesmatchning – Del 42
2017-09-08
Fredrik Larsson – Whiskyarkivet
Nedladdningsbar PDF med Cigarr och dryckesmatchning del 42
Hej alla!
Dags för månadens matchning och jag måste medge att jag denna gång kastat mig handlöst ut på okänt vatten och tagit en chansning. Utan minsta vetenskapliga underbyggnad har jag valt den dryck jag först tänkte på när månadens cigarr presenterades. Och vilken cigarr sen, vi är återigen bortskämda med en ”egen” produkt, här i lilla landet lagom. Underbart.
Det fanns egentligen inget val, så fort jag såg gördeln på Swedish Delight så visste jag. Jag menar, kom igen, det är två dalahästar varav en har rejäl myspinne som han på ett någorlunda graciöst manér placerar på en ytterst välvald plats för ändamålet. En alldeles magiskt bra gördeldesign med en stor dos humor. Givetvis var jag tvungen att välja en dryck som nästan uteslutande existerar i Sverige, nämligen Punsch. Även om huvudsmaken Arrak (sprit jäst och destillerad på ris eller melass, med juice från dadelpalmens blommor) är ostindiskt så är produkten Punsch ytterst svensk. En starkt etsad likör som i dag dricks mest av studenter och till ärtsoppa men som genom historien njöts flitigt som avec och gett upphov till uttrycket ”Punschveranda”. Till och med Bellman omnämner drycken. Hur i h-e funkar det här med cigarr tänker ni? Ja, det återstår att se. Sötman i punschen bör bära cigarrens rök någorlunda vettigt. Dags att tända upp.
Månadens cigarr:
Swedish Delight – en Nordisk Edicion Regional från Caldwell.
Torrdraget bjuder på en sötsyrlig kakaoton. Väl tänd så är den lite tuff i början men lugnar sig snart. Skulle inte kalla den kryddig, mer fyllig och rund. Krämig med inslag av skog (!?)
Lätta toner av ceder, mer syrlighet, lite svartpeppar, choklad. Trevlig! Mitt exemplar var lite bråkig i brandegenskaperna till en början och fick tändas om ett par gånger.
I glaset:
Carlshamns Flaggpunsch (art.nr 588, kostar 161:- för 500ml)
Carlshamnspunschen började tillverkas på 1850-talet i Bergs fabrik i Karlshamn här i Blekinge. 6 mil ifrån där jag bor, det får vi ändå kalla lokalt.
Drycken är väldigt söt, kryddig arrak, lite syltad apelsin och lätt anis. Inget som vanligen befinner sig hemma i mitt skåp, men absolut kul att prova igen.
Det här är sött, riktigt jäkla sött. Jag provade den med cigarren i tre stadier, rumstempererad, kall och med citronjuice i.
Ihop med cigarren:
Ja jäklar, var ska man börja? Det här både funkar och inte. Det ställer lite krav på drycken om det ska bli bra.
Rumstempererad: Big NO NO! Det här blir sockerlag i munnen, inte bra, massiv sötma som tar död på cigarren som febrilt kämpar för sitt liv i bakgrunden. Första hjälpen uteslutet. Avoid.
Kall: Mycket bättre, cigarren kommer till tals, även om Punschen fortfarande är den dominanta och bastanta damen, inte helt olik Selma i Lilla Fridolf.
Cigarren blir som ni anar Fridolf, lätt hunsad andrafiol, men samtidigt finns där kärlek i grunden.
Med citronjuice: Nu landar vi betydligt mjukare. Nu lirar de båda rätt bra ihop, när sötman i punschen balanseras upp av syra. Cigarrens lite syrliga toner framträder mer och de bägge känns jämställda på ett bra mycket bättre sätt än i de två förstnämnda exemplen ovan.
Oj, oj…det här var kul, svårt men kul. Tunn is som både brast och höll. Nja, jag tror att ett gott portvin eller en bra Champagne hade funkat bättre med denna garren…men som man säger:
– if you don’t, try you never know!
Lycka till med era matchningar.
//Fredrik