Jubileumshelg
Cigarr: Royal Danish Cigars Havana Blend Short Robusto
 
Vitola: Short Robusto
Dimensioner: 110x50
Röktid: ca 45 minuter 
Täckblad: Ecuadorian Habano Maduro, Ecuadorian Habano Claro
Omblad: Jalapa Nicaragua 
Inlaga: Nicaraguan Hybrid Esteli 

Presentation: 
Jag vet inte om det är Jan Vistisen som kommit på lösningen med det gula silkesbandet som löper från fotgördel under maggördel och upp över cigarrens huvud för att sen dyka ner under maggördeln ytterligare en gång. Det ger Royal Danish en smakfull och unik presentation som utöver att det är snyggt även har en praktisk funktion. Foten är skyddad mot våld och samtidigt går det att klä av Havana Blend med ett enkelt handgrepp. Låt bandet glida upp under gördeln längs cigarrens rygg och dra det sedan ut genom maggördelns front samtidigt som du för fotgördeln neråt så har du en helt naken cigarr i din hand. Om du istället föredrar det hela lite mer påklätt så går det fint att spara maggördeln med Dannebrogen mot svart botten genom att låta sidenbandet glida under gördeln i både rygg och bröst. Men eftersom jag är relativt befriad från skamkänslor sitter jag nu med en danska utan en tråd på kroppen som visar hela sin vackert oljiga, colorado-färgade hud. Högst upp på skulten är Havana Blend förseglad med ett ljust claro-blad. Jag vet inte varför capan är limmad med två bitar från ett annat löv än resten av kroppen men så ligger det i alla fall till. Det här är definitivt en välbyggd och satt Short Robusto med utseendet för sig på alla sätt och vis.
 
 
Cigarrens kalldrag smakar mahogny, eucalyptus och stall. När jag rostat igång Havana Blend och drar de första blossen så möter jag en trevlig cigarr utan någon aggressivitet. Medium kropp och medium styrka med en syrlig karaktär och toner av råg och mörk choklad. Styrkan ökar en aning en bit in i cigarren och drakblosset ger hyggligt med peppar mot näsan. Ek och mahogny firar triumfer efter ett par centimeter samtidigt som en god sötma lägger sig över gommen och ger en lång och trevlig finish. Känslan blir lite som att suga på en karamell som gömt sig i munhålans innertak. Mot slutet av första halvan dominerar kaffe, mörk choklad, ek, råg och eftersmaken av fruktkaramell. Pepprigheten har tonat ner betydligt och är nu bara en lätt kittling i toppen av näsan.
 
Andra halvan fortsätter i viss mån som den första slutade med mörka träslag, kaffe och åttioprocentig choklad. Det finns en tydligare jordig karaktär som lirar tillsammans med läder ner mot finalen men fortfarande tillsammans med en god sötma. Styrkan ligger fortsatt medium men rökens omfång är något voluminösare i andra- än i första halvan.
 
Havana Blend är en trevlig Royal Danish till en relativt billig peng enligt min mening. 
Bra jobbat av mannen som brukar fråga mig om jag vet hur man blir miljonär på att tillverka cigarrer. Jag har ju ingen aning om hur det går till så Jan brukar förklara för mig. ”Anders (eller Annårs som det uttalas på danska) - You start of as a billionaire”. 

Drag och brandegenskaper:
Det finns inget ont att säga om konstruktionen på mitt exemplar av Havana Blend. Brandlinjen är skarp med en fin glöd under en vit, mineralrik aska. Draget har ett gôtt litet motstånd och cigarren levererar lagom mängd rök för att fylla upp munhålan på ett tillfredställande vis.
Royal Danish Cigars - Exclusive Sweden
Den här ”svensken” är lätt fyrkantig till sin form och klär sig i ett oljigt täckblad som ger ett läderartat intryck. Det löper en grov åder från fote...
My Father La Opulencia
Ett grönt sidenband runt foten har sällskap av två maggördlar i färgerna rött, grönt, rosa och guld. Täckbladet kallas Mexican Rosado vilket borde bet...
Leave a comment

Please login or register to review