Cornelius & Anthony
Cigarr: La Galera Maduro No.1

Vitola: Short Robusto
Dimensioner: 89x50
Röktid: ca 30 minuter

Täckblad: Mexican San Andres
Omblad: Dominican Piloto Cubano
Inlaga: Piloto Cubano, Criollo 98 DR


Presentation: 
Det blir onekligen mycket gördel på den här lilla satta cigarren. Utöver La Galeras maggördel i grönt, rött, benvitt och guld som bara den täcker halva cigarren finns det en fotgördel i en rostigt röd nyans med texten Maduro i guld. Allt det här gör att jag tvingas strippa cigarren för att kunna se hur täckbladet ser ut. Under allt papper gömmer sig en fullpackad pinne med trubbigt huvud som av någon anledning får mig att tänka på Mike Tyson. Kanske bäst att skydda öronen funderar jag ????

Märket La Galera kan vara min favorit bland de brands som kommer från Jochy Blanco och hans fabrik Tabacalera Palma nere i Dominikanska Republiken. Jag vet att jag blev rätt förtjust i 80th Anniversary och att jag har en låda som ligger och gottar till sig i min humidor. Nu får vi se om den här lilla knubbisen lever upp till mina erfarenheter från tidigare röksessioner ur Jochy’s portfölj.
 
Starten ligger helt i linje med cigarrens utseende. Mörk choklad, läder, råg och kaffeböna är första intrycken och på många sätt är det här en typisk Maduro. Den lilla Robuston har en omfångsrik kropp och styrkan ligger medium till full såhär i början.
Efter några puffar ökar kryddigheten och jag känner att det här är en cigarr som skulle passa bra till en porter. Efter en centimeter eller två levererar No.1 en syrlig sötma och en ganska lång finish eller eftersmak. Lite knäck och rågbröd blandas med läder och jordiga toner. Det är fråga om en cool liten garre som känns som en riktig lördags-röka som skulle göra sig fint i kön till en speakeasy en sen kväll på en bakgata i 30-talets Chicago. 
Mitt på är cigarren riktigt söt med en fin rörsocker-karaktär. 
Andra halvan är inte lika syrlig och även sötman klingar av en stund för att återkomma i absoluta slutfasen. Här nere är La Galera No.1 mer macho och styrkan ökar till full. Fortfarande mycket mörk råg tillsammans med garvat skinn, lite bitter choklad och sotat ekfat.
 
Gillar du kraft och en kaxig men ändå smart attityd så är La Galera No.1 ett gott val och väl värd sina dryga 30 minuter. Själv kan jag mycket väl tänka mig att röka den igen när tillfället är rätt. 

Drag och brandegenskaper:
Maduro No.1 är bra rullad och draget är sådär alldeles lagom lätt med ett skönt motstånd trots att cigarren levererar tonvis med tjock rök. Askan är kritvit över en inlaga som brinner något långsammare än omblad och täckblad. Så skall en välkomponerad blend utifrån kriteriet brandegenskap bete sig. Här behövs inga justeringar med tändaren eftersom brandlinjen är rakbladsvass från början till slut.
La Galera Maduro No.1
Det blir onekligen mycket gördel på den här lilla satta cigarren. Utöver La Galeras maggördel i grönt, rött, benvitt och guld som bara den täcker halv...
Cigarr och dryckesmatchning - Del 60, Hamlet och Portvin
Att det redan har gått 5 år (?!) sedan vi började med detta är helt ofattbart. Detta är i alla fall matchning nr 60. Denna gång kikar vi närmare på et...
Leave a comment

Please login or register to review