Cornelius & Anthony
Cigarr och dryckesmatchning - Del 60

2019-04-28
Fredrik Larsson - Whiskyarkivet

Hej alla!
Att det redan har gått 5 år (?!) sedan vi började med detta är helt ofattbart. Detta är i alla fall matchning nr 60. Denna gång kikar vi närmare på ett trevligt ekologiskt Portvin som finns i behändig halvflaska på hela 442 Systembolag. Med andra ord är det bara att gå in och nypa en flaska på ditt lokala bolag. Just Portvin har jag en förkärlek för när det kommer till att kombinera med cigarr, det brukar oftast fungera väldigt väl med den sköna sötman som vinet har. Då kör vi! 

Cigarren:
Hamlet Liberation

Stabil pjäs minsann, torrdraget bjuder på tydlig mörk choklad och hårt rostat kaffe. När man tänder upp så blir det till en början en rejäl pepprighet som kommer fram men den lugnar sig snabbt. Jag skulle kalla den för lite över medium i kropp och styrka. Vi har en jordig, mustig och oborstad ton. Smaken är lite härligt oljig med kaffebönor och kakao. Väldigt god, mycket smak som bara utvecklas ju längre man kommer.  

I glaset denna gång:
Fonseca Terra Prima Portvin (art.nr 2128, kostar 99:-)

Doft:
Somrigt bärig med björnbär och svarta vinbär i doften. 

Smak:
Härligt balanserad, vinösa bärtoner, rund sötma som inte tar överhanden alls. Ett lite stramare portvin än många andra. 
Riktigt gott med generösa toner av björnbär, skogshallon och ännu mera svarta vinbär.
 
Detta är ett ekologiskt portvin från Fonseca Guimaraens. Svensk importör är Johan Lidby Vinhandel AB.

Fonseca Guimaraens grundade 1822 av Manoel Pedro Guimaraens. Efter andra världskriget såldes firman till Taylors men familjen Guimaraens har haft fortsatt inflytande. Idag är David Guimaraens, sjätte generationen i familjen, portvinshusets vinmakare. 

Ihop med cigarren:
Detta blir en fruktigt, bärig och skön kombo där röken lindas in i bärkompott. Vinets syra/sötmabalans står upp och skapar nya toner ihop med röken och cigarrens smaker och det hela blir stundtals mycket njutbart. Inga konstigheter, bara väldigt gott. 

Bra pinne, god dricka....det behöver inte vara svårare än så ???? 

Lev väl kamrater och mycket nöje med ert månadspaket!

//Fredrik
La Galera Maduro No.1
Det blir onekligen mycket gördel på den här lilla satta cigarren. Utöver La Galeras maggördel i grönt, rött, benvitt och guld som bara den täcker halva cigarren finns det en fotgördel i en rostigt röd nyans med texten Maduro i guld. Allt det här gör att jag tvingas strippa cigarren för att kunna se hur täckbladet ser ut. Under allt papper gömmer sig en fullpackad pinne med trubbigt huvud som av någon anledning får mig att tänka på Mike Tyson. Kanske bäst att skydda öronen funderar jag ????...
Rocky Patel - Hamlet Liberation
Gördlarna på den här cigarren har ett färgschema som för mig signalerar ljusa, fräscha och lätta smaker. Cigarren som sådan däremot är en helt annan historia med sitt mörka och grova täckblad som avslutas ett par centimeter före foten. Den här typen av shaggy foot som det kallas vinner inga stilpoäng i min bok men det kan vara intressant att inleda rökningen utan täckblad för att uppleva förändringen som uppstår när wrappern kickar in. Jag visade den här lösningen med oavslutad fot för Luis Orlando Alvarez som är Habanos SA:s representant i Sverige. Hans reaktion efter att jag förklarat varför Hamlet valt att konstruera Liberation som han gjort säger en hel del om hur Kuba ser på täckbladets...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old