Cornelius & Anthony
Cigarr: Rocky Patel - Hamlet Liberation

Vitola: Toro
Dimensioner: 165x55
Röktid: ca 90 minuter
 
Täckblad: Ecuador
Omblad: Nicaragua 
Inlaga: Honduras, Nicaragua 
 
Presentation: 
Gördlarna på den här cigarren har ett färgschema som för mig signalerar ljusa, fräscha och lätta smaker. Cigarren som sådan däremot är en helt annan historia med sitt mörka och grova täckblad som avslutas ett par centimeter före foten. Den här typen av shaggy foot som det kallas vinner inga stilpoäng i min bok men det kan vara intressant att inleda rökningen utan täckblad för att uppleva förändringen som uppstår när wrappern kickar in. Jag visade den här lösningen med oavslutad fot för Luis Orlando Alvarez som är Habanos SA:s representant i Sverige. Hans reaktion efter att jag förklarat varför Hamlet valt att konstruera Liberation som han gjort säger en hel del om hur Kuba ser på täckbladets inverkan på cigarren.   ”What’s the point? The wrapper doesn’t have taste anyway.”
 
Jag håller inte med Señor Alvarez om den åsikten men i Kuba har täckbladet i huvudsak uppgiften att vara vackert. 
 
Hamlet Paredes som ligger bakom den här blenden var tidigare en av de mest ansedda rullarna i Kuba. Innan han emigrerade år 2015 åkte han ofta runt jorden för att rulla cigarr på olika event i Habanos regi. Faktum är att Hamlet besökte Sverige och Göteborg för inte så väldigt länge sedan. Det fanns fram till 2012 eller möjligen början av 2013 en La Casa del Habano på Avenyn och där satt Hamlet år 2010 och rullade cigarr. Han rullade bland annat en Laguito No.6 som fick en gördel med Götheborgs Cigarrsällskaps logga på. Laguito No.6 är samma format som Cohiba Behike 56 och faktum är att det fortfarande finns några enstaka exemplar av den här väldigt sällsynta cigarren kvar i en och annan välsorterad humidor i staden Göteborg. Tyvärr inte i min ????.
 
Liberation startar kryddigt med svartpeppar mot näsan och kaffeböna, läder och jord som dominanter i smakbilden. Initialt känns det här som en riktig macho-pinne både till sitt format och till sin attityd.  
 
När glöden når fram till täckbladet blir cigarren sötare och toner av kakaopulver och ekfat letar sig fram till smaklökarna. Finishen är mörk med inslag av kaffeböna och kardemumma. 
Styrka och kropp balanserar runt mellan medium och full på en nicaraguansk skala. 
Eftersom det här är en riktig bjässe skulle jag personligen kunna tänka mig lite högre syrlighet då det har en tendens att hålla smaklökarna pigga. Liberation är inte lika spicy som i början men behåller sin mörka sida i övrigt. Jord, läder, mörk choklad och svart kaffe tillsammans med en typisk maduro-sötma är det som gäller fram till halvtid. Någonstans mitt på blir röken gräddigare och sötman ökar en stund. Överlag känns Liberation som en cigarr som har siktet inställt på USA. Vitolan och stilen på cigarren gör att jag är ganska säker på att den kommer att sälja bra där över. 
Sista tredjedelen ger ett litet kubanskt instick efter att cigarren fått sig en ordentlig genomblåsning. Den känns oxå fräschare så lite purging då och då kanske inte är en dum idé när det är dax att konsumera den här jätten. Avslutningen är träigare men kaffeböna, mörk choklad, läder och jord släpper aldrig helt taget om Hamlet Paredes skapelse. 
Slå upp en rökig whisky, lägg en rejäl grillbit över elden och låt Liberation göra dig sällskap till middagen. Sämre kan en ha det minsann. 
 
Drag och brandegenskaper:
Första biten av den här Toron brinner lite skevt och jag behövde korrigera ett par gånger. Andra och sista tredjedelen däremot uppför sig helt felfritt. Cigarren drar bra och ger rejält med rök. Askan är lös och smulig i början men även det blir bättre efterhand som glöden avancerar.
Cigarr och dryckesmatchning - Del 60, Hamlet och Portvin
Att det redan har gått 5 år (?!) sedan vi började med detta är helt ofattbart. Detta är i alla fall matchning nr 60. Denna gång kikar vi närmare på ett trevligt ekologiskt Portvin som finns i behändig halvflaska på hela 442 Systembolag. Med andra ord är det bara att gå in och nypa en flaska på ditt lokala bolag. Just Portvin har jag en förkärlek för när det kommer till att kombinera med cigarr, det brukar oftast fungera väldigt väl med den sköna sötman som vinet har. Då kör vi! ...
Följebrev KCS Maj 2019
I detta inlägg finner du följebrevet till Kind Cigars cigarrabonnemang KCS, Kind Cigar Service för maj månad i såväl fritext som i nedladdningsbart PDF-format. Mycket nöje!...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old