Fratello
West Tampa


Vi skickar alla helgfria vardagar!
Beställ innan kl 12 så skickar vi samma dag

Cigarr: Romeo Y Julieta Tacos Edición Limitada 2018

Vitola: Grand Corona
Dimensioner: 168x49
Röktid: ca 80 minuter

Täckblad: Kuba
Omblad: Kuba
Inlaga: Kuba

Presentation: 
Cigarren jag håller i min hand har, för att vara en kubansk Limitada ett ganska ljust täckblad. Det ser precis så gammalt och knotigt ut som det brukar men inte fullt så mörkt som det vanligen är. Extra-gördeln i svart och guld passar fint ihop med Romeo Y Julietas klassiska rödvita. Cigarren ligger bra i handen och vitolan är helt i min smak. 

Om jag räknar rätt så är Tacos den tionde cigarren i ordningen som bär Romeo Y Julietas gördel samt extragördel med texten Edición Limitada. Den första som hette Exhibición No.2 kom ut år 2000 vilket betyder att just RyJ har fått äran att bära epitetet Limitada relativt ofta. Det känns ärligt talat som om det var igår Capuletos kom. Kanske inte så konstigt egentligen eftersom den dök upp fösta halvan 2017 trots att den skulle ha kommit 2016. Nu börjar Habanos hinna ikapp sig själv genom att faktiskt få ut föranmälda cigarrer inom rätt år. Eller vänta. Fattas det inte en för 2018 fortfarande? ????????

Capuletos var en väldigt bra cigarr redan vid introduktionen enligt min mening, vilket absolut inte är fallet alla gånger när det gäller Limitadas. Det har hänt ganska ofta att de haft behov av att ligga till sig riktigt ordentligt innan de överhuvudtaget varit rökvärda. En del av dem har till och med gått från att vara slätstrukna till att bli fantastiska och det är ibland rena gissningsleken vid release om det handlar om fågel eller fisk. Rätt förvånande kanske eftersom tobaken i Limitada-cigarrer har fått mogna i minst 2 år innan pinnarna rullas. 
Det här är andra gången jag röker Tacos eftersom jag hade ”turen” att befinna mig i Spanien vid världspremiären av den nya Limitadan från Habanos SA.

Första puffen ger strävt läder med svartpeppar i drakblosset. Kubanska cigarrer brukar smyga igång ganska försiktigt men det gör inte den här. Tvärtom är den stark och tvär de första fem millimetrarna för att därefter ramla ner några pinnhål och leverera mineral, läder och jordiga toner. Om jag minns rätt så hade cigarren jag rökte i Spanien mer kaffeböna och mörk choklad i början än vad dagens pinne har. Den gemensamma nämnaren är att det inte är mycket som skvallrar om att det här är en Romeo Y Julieta iallafall.
 
Styrkan ligger medium och kropp får jag kategorisera som lätt till medium i första tredjedelen. 

I övergången från första till andra tredjedelen går det att ana en subtil sötma tillsammans med en gnutta kautschuk och cellulosa. Det finns en hint av trä men mer då ek än ceder som annars är märkestypiskt. Generellt tycker jag att cigarren är ganska otydlig till sin karaktär och egentligen inte bjuder på så mycket smaker. Det känns som att Tacos skulle tjäna på att ligga nära 70% relativ luftfuktigheten istället för 65% för att lösgöra smakerna. Jag hittar lite russin, socker, espresso  och mahogny i andra tredjedelen men bara väldigt vagt.
 
Sista tredjedelen bjuder på en ökning i nikotinhalt men annars inget nytt. Vi får se vad tid gör med Tacos men här och nu tycker jag att det finns mer att önska. Har du fler än ett exemplar så prova att röka en vid 65% och en vid 70%. Jag gissar att den fuktigare cigarren bjuder på en mustigare och intressantare rökning. Det är vad jag tror. Inte vad jag vet. Återkom gärna till mig om du provar. 

Drag och brandegenskaper:
För att vara en kubansk cigarr är draget nästan chockerande lätt. Tacos levererar mycket rök och jag tror att jag bara behövde rätta till brandlinjen två eller tre gånger om nu det skall kallas godkänt. Askan är spröd och mineralrikt vit som på en dominikansk cigarr vilket gör mig en aning förvånad. 

P.S. Det råkar vara fredag när jag röker den här cigarren vilket får mig att tänka på alla barnfamiljer i det här landet som gått ner sig i Santa Maria-träsket. Tacos har vad ni än tror inte fått sitt namn efter den mexikanska maträtt som blivit en svensk exportsuccé utan efter en cigarr som fanns på 70-talet och hette Tacos Imperiales. Min konsult i spanska språket Claudio Carrera lär mig att ordet taco ursprungligen betyder klack eller liten detalj. Jag blir inte så mycket klokare av det men så är det iaf. Eftersom den förra Limitadan från RyJ hette Capuletos efter Julias efternamn  så gissade jag att den här skulle heta Montagues efter Romeo. Men som vanligt duger inte mina gissningar mycket till.

Caldwell Lost & Found - Paradise Lost
Täckbladet på den här cigarren ser hyggligt gammalt ut. Det löper ett antal grunda vener längs kroppen men inte så att det blir blamerande på något vis. Cigarren är fast och fin i kroppen och begåvad med en gördel som får mig att tänka på 70-talets fondtapeter med bilder på exotiska platser som kunde få en ung människa att längta till Karibien. Stereotypen för den romantiska bilden skulle vara en man och en kvinna som vandrar in i solnedgången men på den här gördeln är det fråga om två män. Den långe mannen till höger sträcker ut sin öppna hand mot en mera satt person som på något vis ser ut att vara ovillig att ta emot uppvaktningen. Mannen till höger föreställer Robert Caldwell och till vä...
Cornelius & Anthony - Daddy Mac
Daddy Mac har ett till utseendet ganska typiskt brasilianskt täckblad. Lätt strävt, en och annan ven och lite flammigt till färgen. Wrappern är inte den allra vackraste men designen av gördeln, eller rättare sagt gördlarna tillhör det översta skiktet på marknaden. Färgvalet som går i vitt med olika blå nyanser smälter vackert ihop med de präglade detaljerna i guld. Tillsammans med extragördeln i svart med gyllene text blir C&A Daddy Mac en riktigt vacker cigarr att vila ögonen på. Cigarren känns välrullad och fast med en kryddigt mahogny-doftande kropp. ...
Skriv en kommentar

Vänligen logga in eller registrera dig för att recensera.

18-årsgräns på tobak

Tillfälligt slut!