Cornelius & Anthony
Cigarr: Freyja Valkyrie

Vitola: Pyramid
Dimensioner: 165x52
Röktid: 50 till 55 minuter. 

Täckblad: Dominican Criollo 98
Omblad: Mexican San Andres
Inlaga: Piloto Cubano DR, Criollo 98 DR, Esteli Nicaragua 

Presentation: 
Det här är en lätt strut-formad pyramid med ett riktigt spetsigt huvud. Tänk dig filmen Coneheads och där har du formen. Täckbladet ser både oljigt och glåmigt ut samtidigt och alltihop pryds av gördeln med den dramatiska bilden av Freja flankerad av invasionsflottan med vikingaskepp till höger och vänster om henne. Cigarren känns bra rullad som vanligt när det gäller produkter från den här tillverkaren. 

Den nordiska mytologin är en aldrig sinande inspirationskälla och att välja den som tema för ett cigarr-märke är ett i mina ögon mycket smart drag. ”Sagorna” vimlar av intressanta karaktärer och dramatiska historier så det är ingen risk att Emma Viktorsson plötsligt skall sakna idéer när hon ger sig på framtida projekt. Valkyrior var kvinnliga väsen som förde fallna kämpars själar till Odens Valhall eller till Frejas Folkvang. Valkyrian beskrevs som en vacker kvinna som erbjöd de stupade krigarna både mjöd och sex. I could die with that ????.
Freyja Valkyrie startar upp med full styrka och medium kropp. Syra, ek, läder, jord och en bra avvägd kryddighet är de första intrycken cigarren levererar. Eftersmaken bjuder på muskot och torrostade mandlar.
 
Cigarrens form gör att jag tenderar att hålla den som en penna eller flöjt och dra försiktiga puffar för att inte göra valkyrian för het.
 
Efter ett par centimeter har tobaken nått en bra temperatur och rökningen är mildare än i början. Jord och läder lägger sig längre bak i smakprofilen och träslag som ceder och mahogny tar större plats. 

Andra tredjedelen krämar till sig en del och bjuder på en fin sötma som pendlar mellan mörk och ljus sirap. Drakpuffarna är milda och riktigt mjuka mot näsan. Här finns mycket cederträ och en gnutta knäck samtidigt som finishen är kortare  med kanel istället för muskot som i första tredjedelen. 

Så här långt upplever jag Valkyrie som en god cigarr med en intressant komplexitet. But it ain’t over until the fat lady sings som amerikanska sportkommentatorer säger ibland. En kul detalj med uttrycket är att det sannolikt syftar på valkyrian Brünnhildes avslutningsscen i Wagners opera från 1800-talet. Så låt oss se vad som kommer innan valkyrian somnar in. 
Sista tredjedelen innebär något mörkare smaker. Rostat ekfat och lätt bitter valnöt tillsammans med större inslag av jord och läder än vad som fanns i mittenpartiet är det som gäller nu. Nikotinstyrkan ökar men utan att bli för tung eller besvärande. Mörk lönnsirap och kautschuk får oxå plats här i sista akten. 

Freyja Valkyrie bjöd varken på mjöd eller erotik som sagorna berättar men det kanske är lite mycket begärt oxå ????.

En trevlig cigarrupplevelse duger alldeles ypperligt  bra för min del det oxå. Jag skulle vilja sammanfatta den här Pyramiden som medium stark med medium kropp och spännande skiftningar i smakerna som håller uppe intresset för cigarren hela vägen från start till mål. 
Good work Emma. 

Drag och brandegenskaper:
Den här cigarren har ingen extra capa limmad på toppen av sitt spetsiga huvud. Det gör att täckbladet med lite otur vill släppa i snittet efter klippning och rulla av. Så var det med mitt exemplar men det gick fint att lösa med en pärla cigarrlim. Har du inget lim så låt gördeln sitta kvar så länge som möjligt så håller den täckbladet på plats.

Valkyrie har ett lätt och öppet drag så ett grunt och försiktigt snitt är att rekommendera. Brandlinjen är rak och distinkt med en fin vit askpelare över glöden.
Vegueros Centrofinos
Den här Robuston är rejält lastad med tobak och känns bra rullad. Täckbladet är Claro-färgat med ett grått stänk i pigmentet. Gördeln får mig alltid att tänka på amerikanska superhjältar och loggan skulle lika gärna kunna sitta på bröstet på en av Stan Lee’s karaktärer i någon av serietidningarna jag brukade läsa när jag var liten. Det svarta lilla tobaksbladet droppar snyggt ner i klyftan på den distinkt markerade, gröna bokstaven V. ...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old