Månadens hellåda
Cigarr: Rocky Patel Twentieth Anniversary. Natural

Vitola: Lancero 
Mått: 190x38
Röktid: ca 75 minuter

Täckblad: Honduras 
Omblad: Honduras
Inlaga: Honduras, Nicaragua 

Presentation:
Formatet Lancero har sitt ursprung i Kuba. De här långa cigarrerna med smal kropp sägs ha ”uppfunnits” av Torcedor  Eduardo Rivera under tidigt 60-tal. Han rullade dem till att börja med bara för sin egen skull och var nöjd så. Historien skulle kunna ha stannat där men när hans vän Bienvenido Péres eller Chico som han kallades bjöd sin chef på en av Riveras fumas skulle saker och ting förändras. 

Chicos boss hette nämligen Fidel Castro och råkade förutom att vara cigarrälskare även vara ö-nationens statsöverhuvud. Castro älskade Riveras cigarrer och ville naturligtvis ha fler och jag föreställer mig att det var en begäran svår att avböja. När sen Fidel började ge bort cigarrer till internationella diplomater oxå så fanns ingen annan råd än att starta en cigarrfabrik med Eduardo Rivera som chef. Riveras cigarr hade inget namn förrän verksamheten flyttade ut från den ursprungliga lilla fabriken som startades 1964 och in i en stor kolonialvilla i Havannas diplomatkvarter. Huset bar namnet El Laguito och därför fick Riveras långa smala vitola fabriksnamnet Laguito No.1. År 1967 fick formatet marknadsnamnet Lancero och resten är som dom brukar säga cigarrhistoria.
 
Men idag sitter jag med en Lancero från Honduras i handen. Täckbladet är halvmatt och en och annan ven löper längs cigarrens kropp. De dubbla gördlarna (en runt midjan och en runt foten) går i färgerna svart, silver och guld med Rocky Patels logotyp i centrum på maggördeln. En fin liten pig tail avslutar obligatorisk täckbladet på toppen av cigarrens huvud. 

Twentieth Anniversary doftar ladugård och ger sötma och ammoniak i kalldraget. Täckbladet har en sälta men den slår inte igenom i den tända cigarren.
 
Första blossen är starka och syrliga och näsan får en rejäl dos peppar via drakblosset. En Lancero känns alltid väldigt elegant i handen. För mig innebär det att jag därför oxå förväntar mig en balanserad och elegant cigarr. Så är det inte riktigt med RP 20th. Första tredjedelen är tvärtom något stickig och ger ett intryck av att tobaken skulle behöva en längre fermenteringstid. Styrkan ligger full och kroppen medium initialt.
 
En bit in i första tredjedelen träffar jag på äppelvinägrett, Coca-Cola  och rejält med socker. Pepprigheten klingar långsamt av trots att den tenderar att återfalla vid någon enstaka puff lite då och då. Söt och stark med ett tillskott av ek till de tidigare nämnda smakerna blir sammanfattningen av första tredjedelen.
 
Andra tredjedelen är mildare men kroppen ligger kvar runt medium. Näsan får inga tjuvnyp längre och det känns bra för mig. Cellulosa adderas till smakprofilen men framförallt är cigarren väldigt söt. Jag vet att den amerikanska marknaden gärna tar till sig söta pinnar och jag har sett vilka metoder som används för att boosta sötma på tobak för att tillfredsställa det behovet. Jag säger inte att tobaken i RP 20th har genomgått någon sådan process men den är mycket sockersöt just nu.
 
I övrigt är smakerna i stort sett konsekventa genom rökningen. 
Mot slutet dyker det upp en lätt gräslighet, krut och mint-pastill. 
Jag tror att den här cigarren passar bra till en whisky eftersom den kombinationen säkert skulle kunna trolla fram ytterligare  variation i den totala smakbilden

Drag och brandegenskaper:
Genomströmningen av rök genom cigarrens kropp flyter utan anmärkning. Inlagan brinner till att börja med fortare än omblad och täckblad men det jämnar ut sig efter första tredjedelen.
Lost & Found Swedish Delight 2.0
Maduro-täckbladet på den här Robuston är gôtt oljigt med en riktigt inbjudande lyster. Första gången jag såg gördeln med de två dalahästarna höll jag på att garva käken ur led kan jag minnas. Det var i september 2017 och den här gången är det såklart inte samma omtumlande överraskningsmoment att se gördeln som det var då. Trots det så tål det att funderas på vad det skulle innebära om motivet fick större spridning och inte bara väckte sensation i cigarrkretsar. Fan vet vart den debatten skulle kunna ta vägen. Det är kanske tur att IKEA inte har walk-in humidor i sina varuhus. ...
Montecristo Media Corona
Det här är en kort liten cigarr som skulle passa bra i mungipan på en mafioso ute på jobb med ett tommy gun under armen. Ett Claro-täckblad med helt okey utseende ligger runt kroppen på en fast och välrullad cigarr. Det känns som att jag skrivit om det här märket som introducerades i Kuba sommaren 1935 många gånger. De sex svärden som bildar en triangel med en fransk lilja i centrum har sedan dess blivit en av de kändaste logotyperna i cigarrvärlden. Media Corona är en liten cigarr från ett av de bäst säljande och kändaste märkena från Habanos....
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old