Månadens hellåda

Vi skickar fortfarande alla vardagar, men med ändrade
fraktförhållanden i dessa Corona-tider. Läs mer här

Cigarr: Caldwell Long Live the King Mad MoFo

Vitola: Corona
Dimensioner: 146x43
Röktid: 60 till 70 minuter

Täckblad: Mexican San Andrés
Omblad: Indonesien
Inlaga: Dominikanska Republiken, Nicaragua, USA. 

Presentation: 
Ett lätt ruffigt maduro-täckblad ligger runt en i just det här fallet, boxpressad kropp. MoFo har en mycket kort liten grisknorr som avslutning på capan.
 
Nästan undantagslöst gäller för Caldwells cigarrer att all artwork är väl genomtänkt och utförandet ligger på högsta nivå i branschen. Den unga kungen med sin styva överläpp försöker utan framgång att titta ut under den alltför stora kronan som satts på hans huvud. Extragördeln bär texten MAD MoFo tryckt i guld mot en djupt blå botten. När cigarren presenterades i USA hette den bara Mad MF vilket Robert Caldwell säger står för Maduro Mata Fina vilket ju i princip skulle kunna vara sant. På grund av att ett annat företag använder förkortningen MF i ett produktnamn så tvingades Caldwell backa. Det suger såklart att gå tillbaka för att göra nya gördlar och därefter byta på alla färdigproducerade pinnar som ligger på lager klara att skeppas ut på marknaden. Redan när cigarren hette MF var de flesta övertygade om att förkortningen stod för Mother Fucker trots att Caldwell Cigars påstod annat. Men efter ändringen till MoFo som Mr Caldwell säger att de valde för att de var förbannade över omaket som namnbytet innebar finns det väl egentligen inga tvivel. 

 
När jag skriver den här texten har jag hunnit röka 2 exemplar av MoFo. Den första avnjöt jag i ensamhet och den andra tillsammans med ungefär 25 andra personer under Robert Caldwells provning i Göteborg. Vid båda tillfällena uppskattade jag cigarren men det är väldigt stor skillnad på att röka ensam och att röka i grupp. Trots att cigarren agerade väldigt lika på de flesta plan vid båda tillfällena fanns det även en del saker som jag upplevde annorlunda. Det understryker såklart det faktum att det inte är möjligt att uppleva samma cigarr på exakt samma vis vid olika röktillfällen.  

Jag drar luft genom den klippta men kalla cigarren och hittar spännande smaker som är svåra att beskriva. Kompotten känns som en blandning av salmiak, after eight och gammal ek.
 
Första puffen levererar frisk mentol med en udda eftersmak som inte fastnar tillräckligt länge för att jag skall hinna sätta fingret på den. I bloss nummer två kommer styrka och pepprighet tillsammans med saltlakrits. Ni vet hur det är med cigarrer innehållande tobak från andra länder än Kuba. Det är mycket buller och bång en liten bit i början men sen hittar dom sin väg. Det gäller även för Mad MoFo som hittar temperatur och takt ganska omedelbart efter de två inledande puffarna. Medium styrka, medium kropp med ceder och ek längst fram men oxå hyggligt mycket jord och läder. En av skillnaderna mellan de två cigarrerna jag rökt är att den första hade en salmiak-sälta som kom och gick men det upplevde jag inte i nummer två. Mot slutet av första tredjedelen ger blenden en något ökad syrlighet som balanserar upp den lite torra träigheten en del.
  
Många gånger är den ena maduron lik den andra oavsett vilken gördel som sitter på cigarren. Men Mad MoFo tycker inte jag är en typisk maduro-cigarr. Den saknar den typiska murriga sötman och mörka maltigheten som å ena sidan är lätt att falla för men å andra sidan ganska lätt att tröttna på. Men visst finns det spår av malt och en försiktigt subtil sötma men helt utan högljudd övertydlighet. 

Det torra trät och sältan blir till ett intressant giftermål som fortfarande ger dynamik åt rökningen i andra tredjedelen. Den unga kungen har slappnat av bra efter sin initiala dampighet och här nere är MoFo riktigt laid back och bekväm. Trycksvärta, cellulosa och punch-pralin hör till de mer udda ingredienserna medan mörk choklad, ek, malt, jord och läder tillhör de förväntade. Det förekommer inga tvära kast eller oväntade svängar under en period utan det är bara att njuta av åkturen. 

En stund efter halvtid börjar sirapssötma drapera toppen av munhålan och mörkt rågbröd stöter till i den i övrigt trädominerade smakprofilen. 

I sista tredjedelen tonar smakerna ner och flyter ihop till en sammanhållen enhet i bra balans. Sälta och syra väger jämnt vilket håller smaklökarna pigga. Det går att hitta lätt brända kanelbullar en stund och ett stick av rökig whisky vid ett tillfälle men i övrigt inga förändringar förrän i avslutningen som är mer maduro-typisk med mörka träslag, kaffe, läder och tunga, söta jordtoner. Den unge kungen får slockna till slut men han kommer att brinna fler gånger. För Mad MoFo är inte så galen. By the way. Det fanns ju faktiskt en mytologisk kung en gång som var en riktig Mother Fucker. Han handlade visserligen i god tro men. Minns du hans namn?

Cigarr och dryckesmatchning - Del 58 Caldwell Mad MoFo med Rum & Tonic
Tiden flyger och det är återigen dags för en puff och dryckeskombo. Jag hoppas ni provar hejvilt med att kombinera dryck till cigarrerna och att mina små matchningar kan ge lite tips och vägledning. När man får ihop en riktigt skön kombo så är det ju himmelskt. Vi har hittills provat både det ena och det andra och även om vi har ett eller två magplask i bagaget så har vi på det stora hela oftast en bra matchning. Bäst överlag tycker jag nog drinkar och champagne funkar. Denna gång har jag valt en drink som säkert de flesta har ingredienserna till redan men som ni troligtvis inte blandar så ofta. Happy days!...
Island Jim No.2
Well, det här är nog en av de märkligaste cigarrer jag träffat på rent utseendemässigt. Man har använt tobak i tre olika nyanser för att få cigarren att se ut som en stor blyertspenna. Tillsammans med en fransig fot påminner den mig om skolpennan jag brukade tugga på när jag gick i lågstadiet. Gördeln med porträttet av Island Jim får mig att tänka på den amerikanska serietecknaren Robert Crumb. Jag läste mycket serier under sena 70- och tidiga 80-talet och vill minnas att Crumb ofta hade lite aparta personligheter i sina strippar. Island Jim skulle mycket väl passa in i som en hippiekaraktär i något av Crumbs alster. ...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old