Cornelius & Anthony
Cigarr: KCSB G3

Vitola: Laguito No.5
Dimensioner: 144x64
Röktid: ca 70 minuter

Täckblad: Costa Rica
Omblad: Kuba
Inlaga: Kuba

Presentation: 
Kind Cigars Secret Blend No.3 är en vansinnigt pampig cigarr med sitt nästan Oscuro-svarta täckblad från Costa Rica. Wrappern är väldigt lik lövet på Bespoke Insomnia trots att de kommer från två helt olika länder. Om mitt minne inte sviker mig skulle jag lätt kunna förväxla Insomnias Corojo från Ecuador med capan på KCSB. Jag kan tyvärr inte jämföra dem eftersom jag inte har någon Bespoke Insomnia kvar.

Hur som helst är G3:an snyggt oljig med en käck pigtail som avslutning på cigarrens huvud. Gördeln i svart och silver är sparsamt och smakfullt designad och går ihop med cigarren i en fin symbios. Den här utseendemässigt fulländade bamsen med samma mått och utformning som Cohiba Behike 54 känns helt perfekt rullad och det skall bli spännande att prova den för andra gången. 

Jag minns första gången jag provade KCSB G1 när den kom tidigt år 2015, tror jag bestämt att det var. Ärligt talat blev jag chockad över hur bra cigarren smakade och vilken lagringspotential jag tyckte mig känna i den. Det här fick mig att verkligen lägga manken till för att vinna ett cigarr-quiz som arrangerades av Götheborgs Cigarrsällskap våren 2015, eftersom jag visste att det låg ett par G1:or i potten. Efter ett antal frågor med fokus på kubanska cigarrer var det bara jag och Anders Jonasson från Habanos Nordic kvar i tävlingen. Han har ju utbildats i Kuba så han var en svår nöt att knäcka. Men cigarrerna hamnade i min humidor och det är jag stolt och mycket glad över. Tror jag får ta mig en till sommaren. 
G3 startar kryddigt med svartpeppar i drakblosset. Smaken går mot mörk men söt choklad med inslag av mahogny. Finishen eller eftersmaken är söt och krämig trots styrkan i tobaken första biten. Ekfat kompletterar mahognyn vilket ger en ”woody” karaktär i cigarrens första tredjedel som avrundas med en trevlig, lite kärv sötma. Rejäla doser svartpeppar lite då och då mot näsan gör att jag tar det försiktigt med att låta för mycket rök nå upp dit. Kroppen eller cigarrens omfång är lite tunn första tredjedelen men växer efterhand som brandlinjen avancerar nedåt.
 
Precis i gränsen mellan första- och andra tredjedelen hittar jag rågbröd och bränt socker. Här någonstans går cigarren ihop och liksom klibbar till sig vilket tillslut tvingar mig att tända om. Med ny glöd levererar G3 full kropp och mera syra. Mörk choklad, kaffe och rörsocker med en väsentligt mjukare pepprighet gör att rökningen nu är riktigt angenäm. Eftersmaken är tydligt söt och varar länge. Jag är mycket förtjust i cigarrer med lång finish och det är precis vad jag får just nu.
 
Sista tredjedelen domineras av fet voluminös rök som nästan går att tugga. Nu är det full kropp med bra sötma och fortsatt lång eftersmak som gäller. Smakbilden ger träslag som ek, mahogny och körsbär tillsammans med korta inspel av kolaböna, bränt socker, och söt kakao. KCSB No.3 är definitivt en bra cigarr trots att den bråkar lite med branden ibland. Jag avnjöt den iaf tills det bara återstod någon enkel centimeter vilket gjorde det svårt att hålla i det lilla som fanns kvar av cigarren utan att bränna fingrarna. 

Drag och brandegenskaper:
Draget genom cigarren är helt perfekt och den brinner oxå klanderfritt första biten. Mot slutet av första tredjedelen visar G3 att den lider av samma kompromiss mellan blend för smak i relation till blend för brandegenskap som Pyramid- och Churchill-vitolorna har problem med. Jag förstår prioriteringen men det kan naturligtvis irritera en och annan att det behövs några korrigeringar med tändaren lite då och då. Tjocka löv med mycket smak brinner helt enkelt sämre än tunna blad med mindre olja i.

Följebrev KCS Februari 2019
Jubileumsutskick för cigarrabonnemanget KCS och med det blir det all in på Kind Cigars! Hela innehållet är cigarrer som tagits fram av Kind Cigars til...
Casdagli/Bespoke Cabinet Selection Rosetta
Rosetta, eller rättare sagt hela linjen Cabinet Selection är tänkt att vara det perfekta valet till en god kopp kaffe. Den är ingen glänsare utan snar...
Leave a comment

Please login or register to review