Cornelius & Anthony

Cigarr: Bespoke Cabinet Selection

Nedladdningsbar PDF med info om Bespoke Cabinet Selection

Vitola: Rosetta

Dimensioner: 102x46

Röktid: ca 30 minuter


Täckblad: Dominican Cotui 

Omblad: Dominican Republic

Inlaga: Dominican Republic


Presentation: 

Rosetta, eller rättare sagt hela linjen Cabinet Selection är tänkt att vara det perfekta valet till en god kopp kaffe. Den är ingen glänsare utan snarare en leverantör av ett robust  cigarrhantverk. Gördeln i guld med bilden av kolossen på Rhodos i centrum ger cigarren ett lyxigt intryck trots det blygsamma priset. Cigarren är torpedformad och draperat i ett ljust täckblad som är odlat av den legendariske Henke Kelners dotter Monika Kelner. 

Om jag förstår det hela rätt så är rosetta namnet på en av de vanligare figurerna som en duktig barista skulpterar i mjölk på toppen av kaffe latten. Eftersom jag inte har några större konstnärliga anlag bestämde jag mig för att häda ordentligt och tog med mig en kopp te ut i den ljumma senvinterdagen istället för kaffe.

 

Inlagan i Rosetta är fräscht citrusdoftande och får mig att tänka på min lilla favorit Romano. Just citrustoner tycker jag kommer fram särskilt tydligt i den vitolan.

 

Rosetta börjar milt med lite kärva och lätt bittra trätoner i botten tillsammans med en underliggande sötma. Drakblosset levererar en finstämd pepprighet på en lagom nivå. 

Det här är faktiskt bara andra gången jag röker den här cigarren skall jag erkänna. Första gången var på en rask promenad och det är egentligen inte alls något bra tillfälle att prova cigarr. Det blir på något vis fel tempo i andningen och cigarren är mer av ett sällskap än en upplevelse. Idag håller jag mig still trots att temperaturen knappt orkar upp till 6 plusgrader. 

Efter en centimeter eller två krämar Rosetta till sig men fortfarande finns det en bittersöt nyans som visserligen inte är lika påtaglig som i början men den hänger kvar.

 

Styrkan ligger mild till medium 


Guldnougat och en härligt gräddig sötma tar kommando mitt på första halvan och eftersmaken ger muskot. Fortfarande kittlar vitpeppar mot näsan lite då och då men det blir aldrig för kryddigt. I alla fall inte för mig här och nu. Lite spice känns bara uppiggande den här tiden på året. Mjukt och runt balanserad i slutet av första halvan.

 

Det är inte svårt att förstå varför den här cigarren har blivit populär 


Sista halvan fortsätter med gräddkola, en nypa cellulosa och en kort sälta bakom den mera påtagliga sötman. Ett par bloss levererar faktiskt smaken av glassen päronsplitt som väcker trevliga smakminnen från 70-talet i mig. Pepparn blir svartare och styrkan taggar upp till medium samtidigt som syrligheten ökar och sätter igång salivproduktionen. Smaken av grädde biter sig fast på toppen av tungan och ger en riktigt lång, mjölkig finish.

 

Absoluta slutet är lite skarpt men det beror nog på att jag rökt lite fort idag. Utomhusrökning i februari tenderar att forcera tempot och det gör tobaken en aning för varm vilket ofta genererar vassare smaker. 


Gick det att kombinera Rosetta med te då? Jamen inga problem. Cigarren är ju nästan en kaffe latte i sig. 


Drag och brandegenskaper:

Rosetta ger rejäl rökvolym och draget är spot on. En gråsvart, fast askpelare avancerar pålitligt nedför cigarren och gömmer en fint formerad kon av glöd som berättar att blenden har en bra teknisk sammansättning. För mig är det perfekt när inlagan brinner långsammare än omblad och täckblad. Sen händer det att man ibland måste kompromissa eftersom tobakens smak faktiskt är viktigare än dess brandegenskaper. Men Rosetta får poäng för både smak och tekniskt utförande.

KCSB G3
Kind Cigars Secret Blend No.3 är en vansinnigt pampig cigarr med sitt nästan Oscuro-svarta täckblad från Costa Rica. Wrappern är väldigt lik lövet på ...
KC Black by Caldwell
Det är andra gången vi stöter på den här gördeln i silvergrått med ordet svart tryckt på 16 olika språk och Caldwells logotyp med en rökande man på en...
Leave a comment

Please login or register to review