Månadens hellåda

Vi skickar fortfarande alla helgfria vardagar!
Beställ innan kl 13 så skickar vi samma dag.

Cigarr: KC Antiblack Fresco
Vitola: Robusto
Dimensioner: 127x50
Röktid: ca 60 minuter

Täckblad: Habano Mexico
Omblad: Top Secret 
Inlaga: Corojo, Criollo DR


Presentation: 
Ett ljust täckblad ligger runt kroppen på en jämt rullad cigarr med ett par mörka löv i inlagan. Antiblack doftar härligt fräscht och jag får känslan av att befinna mig på ett sågverk när jag drar en rejäl tjuren Ferdinand sniff över cigarrens fot. Den handskrivna gördeln ger en bootleg feeling över projektet som Martin och Robert Caldwell presenterar i månadens abonnemang. 

Det var inte så värst länge sedan Mr Caldwell var ute på vägarna här i Sverige. När han och Martin gjorde sin release tour för Mad MoFo ingick det en färskrullad Antiblack Fresco i eventpriset. Eftersom jag deltog i Göteborg borde jag redan ha rökt den här cigarren men skamligt nog har jag inte hunnit med det förrän nu när det är dax att skriva informations-texten om månadens fokuscigarr.
 
Det är definitivt speciellt att röka helt nyrullade cigarrer men den här är blendad på väldigt mogen tobak så jag förväntar mig egentligen ingen grön färsking.
 
KC Antiblack börjar med mycket trä och lite kryddighet mot näsan. Jag hittar mjölkchoklad, ceder och teak vilket får mig att tänka på Eastern Standard som är en av mina absoluta favoriter ur Caldwells portfölj. 

Första biten levererar medium kropp och medium styrka. Visst finns det en färsk och lätt obalanserad karaktär i Fresco. I alla fall så här inledningsvis men det där kommer att förändras efterhand som tobaken i blenden gifter ihop sig. En bit in i första tredjedelen landar min Robusto i en rundare och lättare profil med krämig träkompott och lagom mycket syra.
 
Slutet första, början andra tredjedelen är mildare än starten och jag hittar mjuk kautschuk och ljusa träslag. Det finns ett lätt nikotinriv mot toppen av halsen men inte på någon våldsam nivå. Här nere är smakerna i bra balans och drakblosset är milt mot näsan. 
Det är fantastiskt kul och inte lite imponerande  att Kind Cigars den här månaden kan presentera ett helt batteri cigarrer där Martin har haft mer än ett par fingrar i syltburken. Glöm inte att Sverige är ett litet cigarr-land i ett globalt perspektiv. Men tack vare Mr Nelsons grymma kontaktnät och bra relationer kan vi sitta här i kalla nord och avnjuta pinnar som går näsan förbi de flesta i övriga världen.
 
Konstigt nog blir jag mer och mer röksugen ju längre jag röker. Antiblack väcker en hunger efter mer ungefär som de allra minsta The King is Dead och Long Live The King. Rökningen är nu tillbakalutat behaglig med ceder, försiktig mjölkchoklad och en nötighet som drar mot skållade mandlar. En och annan gång sticker det till mot näsan men förutom det får jag mest träkräm och en fin sötma som lägger sig på läpparna.
 
Nu när cigarren har blivit varm blänker det mexikanska täckbladet oljigt och extra vackert jämfört med den, redan i kallt tillstånd ursnygga wrappern. 

Härifrån och ner mot slutet tuffar KCAB makligt på med inslag av läder, mjölkchoklad och mera ljusa träslag. Eftersmaken är ganska kort egentligen och sitter mest på läpparna men det är i och för sig trevligt så det räcker att kunna slicka i sig lite söt trädsav med jämna mellanrum.
 
Inga tvära kast utan mest bara en alltigenom behaglig rökning avslutar Antiblack Fresco. Jag sparar en till nästa år för att se vad tid gör med den här cigarren så får vi se om den har mer att ge i det längre perspektivet. Jag tror faktiskt det. 


Drag och brandegenskaper:
Jag lägger ett grunt snitt på toppen av den ganska flata capan högst upp på cigarren. När jag känner på kalldraget blir jag övertygad om att det inte behövs mer eftersom luften strömmar lätt genom cigarren. En puncher skulle oxå fungera alldeles utmärkt men jag är van vid att använda klippare och det känns bekvämt för mig.
 
Draget genom den tända cigarren är helt klanderfritt och brandlinjen är rak och stadig sånär som på två passager där jag behöver göra korrigeringar. Askan är väldigt ljusgrå och påminner om nylagd betong. Antiblack levererar bra portioner rök och det finns inte mycket att hänga upp sig på när det gäller torcedorens hantverk.

KC Black by Caldwell
Det är andra gången vi stöter på den här gördeln i silvergrått med ordet svart tryckt på 16 olika språk och Caldwells logotyp med en rökande man på en höghjuling. Den där höghjulingen är förresten en cykel jag gärna provat. Det ser ju fullständigt livsfarligt ut att sitta på sadeln högt upp i luften och försöka hålla balansen. Det kanske inte ör så svårt som det ser ut men det norska namnet på cykelmodellen som utvecklades i mitten av 1860-talet är veltepetter. Det får mig ändå att tro att framförandet innebär en och annan mindre fara. Täckbladet på KC Black är lite grovt men fantastisk oljigt och inbjudande mörkt. Capan avslutas med en grisknorr på toppen av cigarren som känns riktigt väl...
Bespoke Cigars changes name to Casdagli Cigars
Jeremy Casdagli grundade Bespoke Cigars 1997 och det är inte en tillfällighet att Bespoke använder Kolossen på Rhodos som sin logo. Hans släkt, en Levantin-Grekisk släkt, använde nämligen symbolen som ett familjeemblem på 1800-talet då baserade i Cairo handlade med bland annat tobak. Det blev en symbol för kvalitet och stämplades på allt de sålde. För att återigen etablera familjens namn och det han och märket står för - lyx, elegans och tradition - har Jeremy nu valt att byta namn på Bespoke Cigars till Casdagli Cigars. Alla cigarrer och lådor kommer med tiden bära det nya namnet, men kommer fortsatt använda Kolossen på Rhodos som ett tecken på kvalitet. Här på kindcigars.se kommer...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old