Månadens hellåda

Vi skickar fortfarande alla vardagar, men med ändrade
fraktförhållanden i dessa Corona-tider. Läs mer här

Cigarr: Caldwell Lost & Found - Paradise Lost. 

Vitola: Toro
Dimensioner: 152x52
Röktid: ca 80 minuter.  

Täckblad: n/a
Omblad: n/a
Inlaga: n/a

Presentation: 
Täckbladet på den här cigarren ser hyggligt gammalt ut. Det löper ett antal grunda vener längs kroppen men inte så att det blir blamerande på något vis. Cigarren är fast och fin i kroppen och begåvad med en gördel som får mig att tänka på 70-talets fondtapeter med bilder på exotiska platser som kunde få en ung människa att längta till Karibien. Stereotypen för den romantiska bilden skulle vara en man och en kvinna som vandrar in i solnedgången men på den här gördeln är det fråga om två män. Den långe mannen till höger sträcker ut sin öppna hand mot en mera satt person som på något vis ser ut att vara ovillig att ta emot uppvaktningen. Mannen till höger föreställer Robert Caldwell och till vänster går Matt Booth från Room 101 som är delaktig i projektet Paradise Lost. 

 

Lost & Found konceptet rullar vidare med ytterligare en spännande cigarr som Caldwell den här gången presenterar i samarbete med Room 101. Många av er träffade säkert Robert när han var här för en knapp månad sedan och vet att han passionerat letar runt i cigarrvärlden efter pinnar som blivit övergivna och bortglömda av en eller annan anledning. På turnén sa Mr Caldwell att han inte minns blenden i den här cigarren men det kan mycket väl vara så att han faktiskt inte känner till den. Säkert är iaf att cigarren innehåller vällagrad tobak och att den haft tillräckligt lång liggetid för att mogna och bli balanserad.
 
Starten av Paradise Lost är mild och syrlig med en ganska lätt kropp. Smakerna drar mot ceder och nötter som muskot och skalad mandel. Det finns en lätt pepparton i drakblosset som ökar på efter en stunds rökning. Det här är en mjuk och krämig cigarr med bra balans mellan syra och en träig sötma. Kroppen får en aning mer tyngd efter hand men det är inte fråga om en tung och nikotin-stinn pinne någonsin.
  
Jag har faktiskt inte riktigt koll på hur Caldwells samarbete med den före detta infanteristen och smyckedesignern Matt Booth började men vid det här laget har de två mer än en cigarr på sitt samvete. Det sägs att öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två. Men i det här fallet så möts den kreativa Booth från västkusten med den minst lika lekfulla idésprutan Caldwell från östkusten och låter oss i Sverige ta del av deras samarbetes frukt. Har vi tur kanske de här två personligheterna ger sig ut på en gemensam turné en vacker dag. 
Paradise Lost rullar på med en vilsam och avslappnad attityd in i andra tredjedelen. Det är fortfarande trä och nötter som dominerar smakbilden med korta besök av grapefrukt, kokosfett och en finish som fäster söt mjölk över smaklökarna. 
Nikotinhalten är generellt låg men vid något enstaka tillfälle trycker det till med lite ökad styrka. PL är en cigarr som jag tycker passar bra att tända upp i en social kontext eftersom den inte direkt tränger sig på och pockar på odelad uppmärksamhet. Det här är en cigarr som hittar sin plats i rummet utan att någonsin bli så att säga -In your face.
 
Sista tredjedelen bjuder på kakao-pulver och mer söt mjölk som draperar munhålan. Sötman ökar och så även kryddigheten och styrkan ner mot finalen. Jag tycker mig även hitta en gnutta koriander som en liten bonus och ett sista farväl till det förlorade paradiset. Jag hoppas att Matt Booth bestämmer sig för att ta emot Caldwells utsträckta hand och att det i så fall innebär fler samarbeten mellan de här två intressanta personligheterna. 

Drag och brandegenskaper:
Toron brinner och drar klanderfritt. Det finns ett lagom tryckfall över cigarren som gör att jag får ett motstånd i draget som passar min smak förträffligt. Mr Caldwell har här hittat en cigarr med ett väldigt tunt täckblad vilket gör att det kan finnas risk för att det spricker när tobaken blir varm.
Följebrev KCS Maj 2019
I detta inlägg finner du följebrevet till Kind Cigars cigarrabonnemang KCS, Kind Cigar Service för maj månad i såväl fritext som i nedladdningsbart PDF-format. Mycket nöje!...
Romeo Y Julieta Tacos Edición Limitada 2018
Cigarren jag håller i min hand har, för att vara en kubansk Limitada ett ganska ljust täckblad. Det ser precis så gammalt och knotigt ut som det brukar men inte fullt så mörkt som det vanligen är. Extra-gördeln i svart och guld passar fint ihop med Romeo Y Julietas klassiska rödvita. Cigarren ligger bra i handen och vitolan är helt i min smak....
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old