Månadens hellåda

Vi skickar fortfarande alla helgfria vardagar!
Beställ innan kl 13 så skickar vi samma dag.

Cigarr: JSK Tyrannical Buc
Vitola: Magnum 48
Mått: 102x48
Röktid: ca 45 minuter

Täckblad: Ecuadorian Connecticut
Omblad: Jalapa Nicaragua 
Inlaga: Pennsylvania, Condega, Esteli

Presentation:
Det känns lite som att hålla en kaxig Partágas D6:a i handen när jag tar upp Tyrannical Buc. Den här är visserligen lite tunnare, kortare och ljusare än sin kubanska kompis men på något vis kommunicerar den samma uppstudsighet. 

Täckbladet är glansigt och vackert så som ett löv av Connecticut-typ oftast är. Gördeln är enkelt utformad med en bild av en Tyrannosaurus Rex bärandes en kungakrona som om det var den naturligaste sak i världen. Jas Sum Kral samarbetar inte med designern Nuzli Hakiim längre och därmed är de pråliga gördlarnas tid nog ett minne blott. Osvuret är nog ifs bäst för jag tror att Riste Riatevski som äger JSK är öppen för att ta upp relationen igen. Inte så konstigt för Nuzli är ju fenomenalt duktig. 

Det här blir andra gången jag provar Tyrannical Buc. Riste var ju här hos oss i Sverige för bara någon vecka sedan och han bjöd då på just den här cigarren. Jag trivdes med den då och hoppas att jag skall göra så även idag.
 
TB är en stark cigarr. Det överraskar eftersom de flesta som använder Connecticut wrappers oftast kombinerar det bladet med en i övrigt mild blend. Riste vill uppenbarligen inte göra som alla andra utan hittar sin egen väg att presentera det klassiska täckbladet med amerikanskt ursprung.
 
Det är en hel del jordiga toner i cigarren tillsammans med läder, torr choklad och instick av gröna äpplen. Syrligheten är relativt hög vilket ger en fräsch karaktär. Hyggligt med peppar i drakblosset levererar en kittlande känsla som nästan framkallar nysningar. Röken bildar en film som smetar fast i gommen och ger en sötsur mjölkig hinna som liksom håller kvar eftersmaken en liten stund extra.
 
De första centimetrarna ligger TB på full styrka för att sedan tagga ner ett snäpp eller två utan att för den sakens skull någonsin bli mild. Kroppen är lätt till medium. 
Mitt på är det mycket gräddfil och smakprofilen är ljusare än i början. Syra-nivån är oxå lägre vilket ger en något ”torrare” ton åt rökningen.
 
Mr Riatevski eller The Buc som han ofta kallas har köpt sig en egen cigarrfabrik nere i Nicaragua för att få bättre kontroll över sin produktion. Det låter som en drömtillvaro i mina öron att knalla omkring på cigarrfabrik och bossa runt puffandes på en fet cigarr. Eller vad säger du? Så gör inte vår vän Riste. Nä han bor trots ägarskapet kvar i kalla Chicago där han  jobbar vidare med IT-säkerhet några dagar i veckan och får på så vis samtidigt tid att umgås mer med sin familj. Kanske inte så dumt det heller när jag tänker efter.
 
Andra halvan av Tyrannical Buc har mer trä i smaken och en lätt sälta lägger sig på läpparna. Syrligheten och kryddan mot näsan är nästan helt borta och det finns mindre jord i tonen. Däremot hänger smaken av läder med hela vägen ner mot slutet. A pretty big bang for the Buc. 

Drag och brandegenskaper:
Mitt exemplar har ett perfekt kubanskt drag och brinner stabilt. Ombladet går åt något fortare vilket formerar en distinkt cirkel mellan täckblad och inlaga. Inga ben i den här filén.
Caldwell Lost & Found - La Whatever
La Whatever har ett oljigt glänsande täckblad som möjligen är från Costa Rica. Det är iaf en information jag kan hitta men det behöver inte vara korrekt. Eftersom det är en cigarr i Lost & Found serien så kan fakta ha förväxlats eller glömts bort. Jag föreställer mig att Robert Caldwell besöker många små fabriker och hittar cigarrer som ibland legat på hylla länge....
Royal Danish Cigars - Sangre Azul 2.0
Den här hårt boxpressade cigarren ser verkligen ut som en bit choklad eller kanske snarare en limpa kavring. Täckbladet är utseendemässigt av typen Colorado Maduro. Det vill säga en nyans ljusare än vad jag bedömer kulören för en Maduro. Den snygga gördeln runt cigarrens mage har vi lärt oss att känna igen med Danmarks flagga i centrum bärandes en kungakrona i guld. Ett riktigt riksvapen. Extra-gördeln med texten Sangre Azul 2.0 är helt klart ett medvetet och ogenerat ripoff på ett kubansk Regionales-band. Det där kan säkert reta en och annan men jag tycker att den sitter snyggare på en Royal Danish än vad den gör på en Rafael González om jag skall vara helt ärlig....
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old