Månadens hellåda

Vi skickar fortfarande alla helgfria vardagar!
Beställ innan kl 13 så skickar vi samma dag.

Cigarr: Royal Danish Cigars - Sangre Azul 2.0
Vitola: Boxpressed Torpedo
Mått: 127x52
Röktid: 50 till 55 minuter

Wrapper: Ecuadorian Maduro 
Binder: Habano Esteli
Filler: Nicaragua and Mexican San Andres

Presentation: 
Den här hårt boxpressade cigarren ser verkligen ut som en bit choklad eller kanske snarare en limpa kavring. Täckbladet är utseendemässigt av typen Colorado Maduro. Det vill säga en nyans ljusare än vad jag bedömer kulören för en Maduro. Den snygga gördeln runt cigarrens mage har vi lärt oss att känna igen med Danmarks flagga i centrum bärandes en kungakrona i guld. Ett riktigt riksvapen.

Extra-gördeln med texten Sangre Azul 2.0 är helt klart ett medvetet och ogenerat ripoff på ett kubansk Regionales-band. Det där kan säkert reta en och annan men jag tycker att den sitter snyggare på en Royal Danish än vad den gör på en Rafael González om jag skall vara helt ärlig. 

Det är inte första gången jag provar Sangre Azul 2.0 faktiskt. Jan Vistisen som ligger bakom Royal Danish Cigars lät mig få ett smakprov när han jobbade med den nya blenden så jag har en liten tjuvstart på den här pinnen.
 
Som de flesta cigarrer innehållande tobak från ”nya världen” (exklusive Kuba dvs) öppnar SA 2.0 starkt och lite kantigt. Initialt ligger styrkan full men efter några minuter landar den på medium/full. Cigarren levererar danskt rågbröd (passande nog), jord och mahogny med en lätt spice i slutet av drakblosset. Om min minnesbild av original-blenden stämmer så var den tyngre med ännu något mörkare smaker. 2.0 är ganska lätt i kroppen och ger en ljusare smakprofil än sin äldre bror.
 
Jan Vistisen har jag varit bekant med sedan många år nu och förutom att han lärt mig mycket om tobak så har han varit väldigt inspirerande med sin oräddhet att kasta sig in i nya projekt. Just nu går mycket av hans tid och energi åt till att lansera och försvara sin rom/cognac-hybrid RumNac som gjort succé i många europeiska länder. Inför lanseringen i USA har en juridisk process rullat igång där franska cognacs-puritaner uppbackade av landets myndigheter försöker stoppa Jans projekt. Dessutom har leverantören av Cognac till RumNac fått kalla fötter efter påtryckningar från franska branschorganisationen BNIC och dragit sig ur samarbetet. Mr Vistisen har många kaniner i sin hatt och han trollar nog fram en lösning på de här problemen oxå ska ni se. Motsatsen skulle förvåna mig.
 
Andra halvan av Sangre Azul 2.0 har omfångsrikare kropp än första hälften. Smakerna domineras av mörk choklad, råg, ölmäsk, mahogny och svedda ekfat. Mot absoluta slutet möts kaffe och choklad i en trevlig symbios vilket får mig att längta efter en avec. Kanske en rom, cognac eller armagnac. Eller varför inte en blandning av alltihop på en gång ????

Drag och brandegenskaper:
SA 2.0 levererar bra med rök och mitt exemplar har ett klanderfritt drag. Det mörka täckbladet är relativt tjockt och behöver en och annan korrigering under resans gång.
JSK Tyrannical Buc
Det känns lite som att hålla en kaxig Partágas D6:a i handen när jag tar upp Tyrannical Buc. Den här är visserligen lite tunnare, kortare och ljusare än sin kubanska kompis men på något vis kommunicerar den samma uppstudsighet. Täckbladet är glansigt och vackert så som ett löv av Connecticut-typ oftast är. Gördeln är enkelt utformad med en bild av en Tyrannosaurus Rex bärandes en kungakrona som om det var den naturligaste sak i världen. Jas Sum Kral samarbetar inte med designern Nuzli Hakiim längre och därmed är de pråliga gördlarnas tid nog ett minne blott. Osvuret är nog ifs bäst för jag tror att Riste Riatevski som äger JSK är öppen för att ta upp relationen igen. Inte så konstigt för...
Cigarr och dryckesmatchning Del 65
Månadens fokuscigarr: Lost & Found La Whatever Mild cigarr med toner av läder, nougat och en ganska trevlig nötighet. Lättrökt och lite diskret till en början. Saknar kanske lite kropp för mitt tycke. I glaset denna gång: Kopke Fine Ruby Port (art.nr 8048, kostar 79:- för 375 ml) Ett härligt fruktigt portvin med ganska så mycket bärtoner, vinbär, björnbär och blåbär. Kroppen är medelfyllig och sötman är välbalanserad....
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old