Månadens hellåda
Cigarr: La Ley Reserva 2017 Exqusito
Vitola: Petit Robusto 
Mått: 124x48
Röktid: 45 till 50 minuter 

Täckblad: Nicaragua 
Omblad: Nicaragua 
Inlaga: Honduras, Nicaragua 

Presentation:
Den här cigarren tillverkas bara i 375 lådor med 21 cigarrer i varje box. Det betyder att när de 7875 cigarrer som existerar är slut ja då blir det inte mer. 
Den här lilla Robuston har ett glansigt Colorado Maduro blad runt sin fast packade kropp. Den vita gördeln med texten La Ley i centrum har sällskap av ett extraband i en mörkblå kulör som informerar oss om att det här är en Reserva 2017. I det här fallet betyder det att cigarrerna rullades 17 och att de sedan dess fått ligga och mogna under noggrann övervakning för att släppas ut på marknaden när de når toppen av sin förväntade potential. 

La Ley Reserva 2017 startar starkt och kantigt i typisk aggressiv Nicaragua stil. Inledningsvis hittar jag ek med en lågmäld sötma i botten i kombination med ölmäsk och piptobak. Cigarren är syrlig med hyggligt mycket kryddig peppar i drakblosset. När tobaken blir varmare blir balansen mellan smakerna bättre och pepprigheten dämpar sig. En stund träffar jag på röda vingummin vilket känns väldigt trevligt eftersom just dom är mina favoriter i påsen. Medium till full styrka. Medium kropp. 

La Ley (lagen) är ursprungligen ett kubanskt märke som registrerades in i mitten av 1800-talet. Det fanns kvar i de kubanska registren fram till 1960 då statliga Cubatabaco tog över kontrollen av den kubanska cigarrindustrin och likviderade majoriteten av de tusentals märken som funnits i landet men inte tillverkades längre. Sedan några år tillbaka har vår belgiske vän och cigarrmästare Didier Houvenaghel tillsammans med A.J Fernandez skakat liv i märket igen och gett det ett nytt hem i Nicaragua. 

Reserva 2017 är en rätt mäktig cigarr och jag inser efter 20 minuters rökning att jag nog inte lär vara sugen på att tända upp något mer efter den här. 

Nu är det svårt att plocka distinkta smaker ur cigarren förutom att karaktären drar mot läder och ek. I övrigt är det mesta i såpass bra balans att inga toner blir helt exakta. Om La Ley Reserva vore en musikproduktion istället för en cigarr skulle jag säga att Phil Spector suttit bakom mixerbordet. Mattan av toner är så kompakt att att inget egentligen sticker ut. 
I andra halvan hittar jag trots allt sötvatten, cellulosa, körsbärsträ samtidigt som mörk choklad dröjer sig kvar i eftersmaken. 

La Ley Reserva 2017 är en trevlig efter maten cigarr som ner mot slutet ligger medium, medium och levererar mycket trä och faktiskt en gnutta salmiak i absoluta finalen. 
Houvenaghel brukar betyda kvalité och det gäller för den här pinnen oxå. Resten är en smaksak. 

Drag och brandegenskaper:
Konstruktionsmässigt är Reserva 2017 mycket bra. Den är lagom hårt rullad vilket ger ett drag med ett bra motstånd och rökvolymen cigarren åstadkommer ger en lagom munfyllnad. Cigarren brinner rakt och stabilt så blenden är väl avvägd när det gäller brandegenskap. 
Askan är lite smulig och cigarren kladdade igen en bit in i andra halvan vilket sätts upp på minuskontot. Jag lät den slockna och gav den en ny rostning och sen funkade den fint igen.
KCS Följebrev Januari 2020
Följebrev till Kind Cigars cigarrabonnemang, KCS, januari 2020...
Jas Sum Kral - Tyrannical Buc Broadleaf
Jas Sum Kral Magnum 48 är en kort liten patron som doftar väldigt kryddigt. Täckbladet är lätt ruffigt och matt. Precis som på Connecticut-varianten har Maduron en enkel gördel i vitt med en tecknad bild av en Tyrannosaurus Rex bärandes en kungakrona lite käckt på svaj. ...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old