Rocky Patel Quarter Century
#KCFREDAG
Månadens hellåda


Vi skickar alla helgfria vardagar!
Beställ innan kl 13 så skickar vi samma dag

Cigarr: Punch - Short de Punch
Vitola: Petit Robusto 
Mått: 120x50
Röktid: ca 45 minuter 

Täckblad: Kuba
Omblad: Kuba
Inlaga: Kuba

Presentation: 
Short de Punch kommer att ingå i Habanos standardproduktion och säljas i lådor om 10 pinnar per enhet om jag förstår det rätt. Mitt exemplar har ett jämnt och fint Claro-färgat täckblad med härlig lyster. 

Standardband C i rött, vitt och guld ligger runt cigarrens mage och ger en klassisk rojalistisk känsla. Jag kan se ett par mörkare löv i inlagan. Vi får se om det ger någon extra punch till rökningen av den här lite kortare Robuston. 

Kalldraget är mycket tight men indikerar mint och ceder. 
Short de Punch börjar lätt stickigt med hyggligt mycket pulver mot näsan. Jag har som vanligt glömt min Perfect Draw hemma och morsans gamla potatis-sticka tillsammans med massage förmår inte att fixa draget i den här alldeles för hårt rullade cigarren tyvärr. Jag tror att jag undermedvetet alltid glömmer borren eftersom den ju faktiskt egentligen inte skall behövas. En cigarr med knut under gördeln (som vanligt) är en undermålig produkt helt enkelt och bör faktiskt aldrig komma ut på marknaden. Nu är mitt uppdrag att beskriva en ny cigarr för er så jag får kämpa på här så får vi se om SdP öppnar sig.
 
Jag hittar kanel i eftersmaken tillsammans med en bra syrlighet i tobaken. Drakblosset ger ordentligt med kolsyra mot näsan. Karaktären ligger tungt mot trä initialt. En bit in i första halvan hittar jag gräs som adderas till ceder och kanel. Short de Punch är annars lite tvär och stickig vilket ju ligger helt i linje med hur märket brukar leverera.
 
Första gångerna jag rökte Punch tänkte jag att märket har ett passande namn eftersom de ofta var chockerande tuffa med sin tvära spretighet och avsaknad av balans. För mig var det en Saturday night special som lite då och då delade ut rejäla käftsmällar. Jag fick berättat för mig att Marcat fått sitt namn efter det brittiska humor och satir magasinet Punch - The London Charivari och att anledningen till det var att tysken Stockmann som startade cigarrföretaget hade siktet inställt på den engelska marknaden. Den förklaringsmodellen har jag nöjt mig med fram tills det var dax att skriva om Regios de Punch för ganska många månader sedan. Min research ger att cigarrmärket registrerades 1840 men första utgåvan av tidningen Punch kom ut den 17:e Juli 1841. Visserligen är seriemagasinet full av politisk satir och rå humor men eftersom tidsaxeln inte går ihop så faller jag tillbaka i min ursprungliga idé om att cigarrmärket var tänkt att verkligen leverera styrka och kraft. Jag har avnjutit några Churchills från 90-talet som definitivt varit precis så tuffa som namnet Punch indikerar. 
Det alldeles för tighta draget genom min Short de Punch gör att cigarren lätt kan bli för varm och bara smaka gas. Därför gäller det för mig här att stå emot behovet att tokpuffa för att få tillräcklig munfyllnad men ändå på något vis hitta cigarrens profil.
 
Halvvägs öppnar sig SdP en aning och jag möter valnöt som kompletterar de syrliga trätonerna som hitintills dominerat. Fortfarande kanel i finishen och kolsyra mot näsan. Bakom det uppenbara problemet med draget tycker jag trots allt att det verkar gömma sig en spännande cigarr. Jag håller tummarna för att du slipper ett måndagsexemplar när du tänder upp.
 
I andra halvan ökar styrkan och draget är liiiite bättre än i början. 
Sista tredjedelen bestämmer jag mig för att rycka bort gördeln och rulla bort täckbladet för att låta cigarren svälla ut. I viss mån ett helgerån kanske men det löser problemet för mig här och nu. De jag pratat med som arbetar i den kubanska cigarr-industrin anser hur som helst inte att täckbladet innehåller smak så för deras del borde det ju kvitta. Jag håller visserligen inte med om den åsikten men just nu spelar det faktiskt mindre roll. Ett bett över kroppen och nu har jag perfekt drag och bra rökvolym. Ibland är våld rätt metod tydligen.
 
Full styrka och stor kropp nu. Här har jag choklad och möjligen är det de mörkare bladen i inlagan som får utrymme nu. Äntligen är Short de Punch som jag tror att den skall vara. Full av kraft och potens med en bra syrlighet och en underliggande sötma. Definitivt fortfarande ingen smakbomb men en tuff cigarr med punch. 

Drag och brandegenskaper:
Well, draget är för tight och det förtar mycket av njutningen idag. Cigarren brinner helt okey men den levererar helt enkelt för lite rök. Askan är vitgrå och håller ihop alldeles exemplariskt.
Jas Sum Kral - Tyrannical Buc Broadleaf
Jas Sum Kral Magnum 48 är en kort liten patron som doftar väldigt kryddigt. Täckbladet är lätt ruffigt och matt. Precis som på Connecticut-varianten har Maduron en enkel gördel i vitt med en tecknad bild av en Tyrannosaurus Rex bärandes en kungakrona lite käckt på svaj. ...
Cigarr och dryckesmatchning - Del 68, La Galera Anemoi
Hej på er alla cigarrvänner! Då kör vi årets sista matchning, eller ja, kanske nästa års första i och för sig. Vi har kommit fram till dryckesmatchning nummer 68 på den här spännande resan. Jag lyckades smita en stund på nyårsafton för att sätta mig med denna dels fantastiska cigarr och dels fantastiska kombination. Klockren matchning! ...
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old