Meerapfel
Månadens hellåda
Forrader
Sixty


Vi skickar alla helgfria vardagar!
Beställ innan kl 12 så skickar vi samma dag

Cigarr: Por Larrañaga Montecarlos
Vitola: Slim Panetela 
Mått: 159x33
Röktid: 40 till 50 minuter

Täckblad: Kuba 
Omblad: Kuba 
Inlaga: Kuba 

Presentation:
Montecarlos är en lång och riktigt smal cigarr. Faktum är att den har ett par millimeter mindre fett över magen än det maskinrullade originalet som den här ersatte år 2002. Slim Panetelas ligger fint mellan fingrarna och får mig alltid att känna mig lite sofistikerad. En falsk känsla såklart men ändå ????.
Gördeln i guld med sin vita text är enkelt vacker i sin minimalistiska stil. Inför författandet av den här texten har jag rökt två exemplar och båda har haft väldigt mörka täckblad. Jag är van vid ljusa wrappers på Por Larrañaga. Men som jag berättade förra månaden så har jag en gång haft en låda Petit Coronas med ovanligt mörka löv runt inlaga och omblad. Det gjorde stor inverkan på smaken och jag förväntar mig att täckbladets kulör har minst lika stor påverkan på smaken när det gäller den här tunnisen.Kalldraget på månadens fokuscigarr ger massor av söt choklad vilket ger hopp om att det här skall bli en njutbar rökning. Första puffen efter rostning levererar precis som kalldraget indikerade gott om chokladkaraktär. Cigarren är söt och fin första biten med svartpeppar i drakblosset.
 
Mitt på första tredjedelen får jag en gnutta torkad frukt. Inte alls som när en Por Larrañaga Petit Corona med ljust täckblad levererar fruktkaka. Men i alla fall en försiktig aning om hur jag vant mig vid att marcat typiskt skall vara. Initialt är Montecarlos mild med medium kropp. 

Om jag förstår saken rätt så kommer Habanos Nordic nu att ha Montecarlos i fasta sortimentet för svenska konsumenter, vilket de mig veterligen aldrig haft förut. Det blir ett bra komplement till min gamla favorit PLPC. 

Por Larrañaga registrerades i Kuba redan 1834 av Senor Ignacio Larrañaga. Märket nådde i slutet av artonhundratalet en status som valet för ”the rich and famous” på ön. Idag däremot appellerar Marcat mest på den som är prismedveten och verkligen kan sina cigarrer. Få eller inga kubanska pinnar levererar så mycket för pengen som PL som jag ser det. Jag vill nog påstå att ingen humidor är riktigt komplett utan en låda Por Larrañaga i rotationen.
Andra tredjedelen pumpar på med chokladtoner (nästan chokladpudding ibland) med en söt finish. Då och då trycker den på med svartpeppar mot näsan men aldrig så att det blir besvärande. I det här partiet är Montecarlos mild och bjuder på en god rökning utan några stora förändringar förutom ett kort inspel med timjan som får mig att höja på ögonbrynen. 

I skiftet mellan andra- och sista tredjedelen blir profilen lite murrigare. Chokladen mörknar i bemärkelse att kakaohalten ökar och får sällskap av rena tobakssmaker. En skvätt kaffe oxå faktiskt. Styrka och kropp taggar upp och florala toner blandar sig med chokladen ner mot slutet. Svartpepparn som tidigare kittlade i näsan då och då ligger nu mer på tungan och pirrar. 

Trots att jag föredrar Por Larrañaga med ljusa täckblad så tycker jag att de här två mörkingarna bjudit på riktigt angenäma röksessioner från början till slut. Extra kul är oxå att vi som abonnenter hos Kind Cigars får bli först i Sverige att prova en kubansk cigarr som gör premiär i Konungariket. 


Drag och brandegenskaper:
Båda provexemplaren har haft helt okey drag. Jag har faktiskt aldrig haft problem med pluggade Por Larrañaga. Men naturligtvis är risken större på en cigarr med så här liten diameter så jag vill inte lova att det aldrig kommer att inträffa. Ärligt talat så ville exemplar 2 kladda igen en aning men som tur var satt problemet alldeles invid huvudet så lite massage och tugg löste knuten.  

Brandlinjen höll sig skarp och felfri på båda cigarrerna trots att jag rökte dem utomhus.
Smoking Jacket Henkie
Recension av Smoking Jacket Henkie för Kind Cigars cigarrabonnemang KCS, Kind Cigar Service. Smoking Jacket bär ett sammetslent täckblad i Colorado Claro nyans helt fritt från grova vener. Cigarren ser ut att vara rullad av en mästare som slutit täckbladet över cigarrens huvud i ett enda precist drag. Gördeln går i svart, silver och en nyans jag skulle kalla brons med en droppe rosa i. Mitt på finns en figur som jag haft lite svårt att tolka. Först tänkte jag att det kan föreställa bokstaven V eller att det skulle kunna vara en symbol som skall föra tankarna till en karibisk fågel eller något i den stilen. Men det gick till slut upp för mig att bilden förmodligen föreställer kragen på en rök...
Senorial Maduro Natural - El Cuadro
Recension av Senorial Maduro Natural - El Cuadro för Kind Cigars cigarrabonnemang KCS, Kind Cigar Service. Det spanska ordet El Cuadro översätts till ram på svenska. Det är logiskt eftersom den här cigarren verkligen är extremt fyrkantig till sin form. Täckbladet är lite flammigt och skiftar mellan maduro och oscuro (från mörkbrunt till svart). Konstruktionen känns bra och det går inte att hitta några fel på rullarens jobb. Cigarren doftar moget läder helt utan några spår av ammoniak. Färdig-fermenterad skulle jag säga....
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old

Out of stock!