Månadens hellåda

Vi skickar fortfarande alla vardagar, men med ändrade
fraktförhållanden i dessa Corona-tider. Läs mer här

Vitola: Robusto
Dimensioner: 127x52
Röktid: 50 till 60 minuter

Täckblad: Brazil
Omblad: Ecuador
Inlaga: Nicaragua 

Presentation: 
Daddy Mac har ett till utseendet ganska typiskt brasilianskt täckblad. Lätt strävt, en och annan ven och lite flammigt till färgen. Wrappern är inte den allra vackraste men designen av gördeln, eller rättare sagt gördlarna tillhör det översta skiktet på marknaden. Färgvalet som går i vitt med olika blå nyanser smälter vackert ihop med de präglade detaljerna i guld. Tillsammans med extragördeln i svart med gyllene text blir C&A Daddy Mac en riktigt vacker cigarr att vila ögonen på. 
Cigarren känns välrullad och fast med en kryddigt mahogny-doftande kropp. Daddy Mac öppnar sött och starkt med toner av choklad och mjukt gummi. Het chili och peppar i drakblosset innebär att starten är hyggligt kryddig vilket passar mig bra för dagen eftersom jag är uppe i varv efter ett par stressiga dagar.
 
Efter någon centimeter dämpar sig spice och styrka något. Nyanser av choklad kombinerar med kautschuk, en gnutta körsbär och en lätt nötig finish. När styrkan fallit tillbaka och landat mellan medium och full får kroppen möjlighet att växa ut ett par snäpp och Daddy Mac levererar en krämigare smakprofil. 
Cornelius & Anthony är ett ganska nytt märke i cigarrvärlden men familjen som driver företaget har varit i tobaksbranschen sedan mitten av 1800-talet. Först som tobaksodlare i Virginia, USA men senare oxå som tobaksgrossister och cigarett-tillverkare. Steve Anthony Bailey som driver företaget idag och som bokstavligen växt upp i ett tobaksplantage bestämde sig för att satsa på cigarrer och märket Cornelius & Anthony introducerades på den amerikanska marknaden så sent som 2016. Nu har Kind Cigars gett oss svenska cigarr-älskare möjlighet att stifta bekantskap med C&A i ett första steg via Daddy Mac, men jag blir inte förvånad om några av de övriga linjerna oxå dyker upp så småningom. 

Andra tredjedelen innebär inte några radikala förändringar. I stora drag bjuds det på samma smaker som tidigare men på en subtilare nivå. Sötman hänger kvar i eftersmaken och det ger en trevlig upplevelse som förhöjer värdet av rökningen här nere.
 
Sista biten ger fin mjölkchoklad, mjukt suddgummi och en söt, mjuk karaktär med inslag av jordgubbssylt lite då och då.
 
Cornelius Bailey som gett namn åt ena halvan av marcat började odla tobak samma år som Jessie James genomförde sitt första bankrån. Från den första plantan i Virginia 1866 och fram till nu har familjen långsamt utökat sin verksamhet men hela tiden stått med fötterna fast förankrade på den amerikanska landsbygden. När de nu tar steget ut på en internationell scen så är det under hårt tryck av myndigheter och Steven Bailey är fullt införstådd med vilka utmaningar det innebär att leva på tobak idag. ”I hope for the best, but plan for the worst” som han uttryckte det i en intervju med Cigar Journal 2018.
 
Jag håller tummarna jag oxå. Inte bara för familjen Bailey utan för alla oss som älskar att avnjuta en cigarr då och då. Det är en förmån som står under hot och just nu ser det ut som att folkhälso-fascisterna vinner. 

Drag och brandegenskaper:
Daddy Mac levererar ett lätt drag och stor munfyllnad med rök. Askan är vit som kalk och min Robusto brinner bra från början till slut. Det finns ingenting att klaga på när det gäller det tekniska utförandet på den här cigarren som rullats nere i Esteli, Nicaragua.
Senorial Maduro Natural - El Cuadro
Recension av Senorial Maduro Natural - El Cuadro för Kind Cigars cigarrabonnemang KCS, Kind Cigar Service. Det spanska ordet El Cuadro översätts till ram på svenska. Det är logiskt eftersom den här cigarren verkligen är extremt fyrkantig till sin form. Täckbladet är lite flammigt och skiftar mellan maduro och oscuro (från mörkbrunt till svart). Konstruktionen känns bra och det går inte att hitta några fel på rullarens jobb. Cigarren doftar moget läder helt utan några spår av ammoniak. Färdig-fermenterad skulle jag säga....
Leave a comment

Please login or register to review

No tobacco if your are under 18 years old